Iraționalitatea tradiției

„Tradiția nu înseamnă venerarea cenușilor, ci conservarea focului.” Gustav Mahler

De multe ori, când discutăm cu protectori ai tradiției sau persoane conservatoare, ei susțin tradiția prin argumentul că „așa se face din moși-strămoși” sau că „așa am învățat și noi”. Aceasta este o atutidine foarte dăunatoare și pune, involuntar, o etichetă de iraționalitate tradiției. Deoarece este explorat doar modul în care tradiția este transmisă (din generație în generație), esența ei este omisă complet.

Rolul tradiției este de a ne înmâna moștenirea intelectuală și etică a strămoșilor noștri, nu de a ne forța la conformitate. Cunoașterea realizată este distilată încet, din generație în generație, dar acest grăunte de înțelepciune este ascuns în cenușa ritualurilor și a tradițiilor. Din acest motiv, trebuie să învățam să privim dincolo de forme pentru a înțelege esența ascunsă.

Rolul nostru este de a da mai departe înțelepciunea transmisă din generație în generație, nu de a asigura înfăptuirea robotică a unui anume ritual. Fără păstrarea acestei esențe vom pica în capcana iraționalismului prin slujirea unor forme fără fond. Astfel este foarte important să urmam sfaturile și instrucțiunile personalelor realizate din generațiile trecute, deoarece putem aplica studiul și înțelegerea lor în practica noastră pentru a putea sta pe umerii metaforicilor giganți.

Leave a Reply